Čitaj mi!

Veliko Gradište - gde Dunav srebrom sjaji

Legenda kaže da su, tragajući za zlatnim runom, Jason i argonauti plovili Dunavom. Mesecima je njihova potraga bila uzaludna. A onda, baš kada su želeli da odustanu, prošavši pored Rama, rečne nimfe namamiše ih na jedno čarobno mesto. Tamo gde se plavetnilo neba mešalo sa srebrnim sjajem Dunava. Gde su se brda zelenila, a planine zlatom zlatile. Gde su se stenovite litice završavale, a moćna klisura počinjala. I baš tu, na samom ušću Peka, priča kaže, argonauti pronađoše zlatno runo.

I baš tu, mnogo kasnije, rodilo se - Veliko Gradište.

Opština Veliko Gradište nalazi se u severoistočnom delu Srbije, u Braničevskom okrugu. Od davnina se svila u podnožju Karpata i Homoljskih planina, u krilu plavog Dunava i zlatonosnog Peka, na samom ulasku u najdužu i najveću klisuru Evrope zbog čega je i dobila nadimak - predvorje Đerdapa.

Sa površinom nešto manjom od 350 kvadratnih kilometara Veliko Gradište danas i nije tako veliko. Ipak, neka vas to ne zavara - ovo mesto veličinu je nadomestilo šarmom, a grandioznost uređenošću. Gradište je lep gradić, krase ga uređene ulice, bokori cveća u baštama, vazda zeleni travnjaci i šareni, cvetni balkoni.

Širok dunavski kej, stara čaršija i prostrani stogodišnji park mame na predah svakoga ko ih vidi, ali najveći dragulj Gradišta i tačka okupljanja hiljade turista koji ovde traže odmor, razonodu i beg od letnjih vrućina, nalazi se na oko dva kilometara od centra mesta, na Srebrnom jezeru.

U vreme kada se širom planete sve više govori o zaštiti životne sredine, a ekologija postaje sastavni deo svakodnevnih aktivnosti ljudi, od presudne je važnosti raditi na očuvanju prirode i vode održati čistim i zdravim. Srebrno jezero bilo je domaćin jedne takve ekološke manifestacije.

Ima Veliko Gradište i bisere kulture, Ramska tvrđava je u potpunosti rekonstruisana i ponovo predstavljena turistima. Ovom srednjovekovnom utvrđenju vraćen je stari sjaj.

Potopljena Ada Čibuklija nedaleko od Rama pravo je carstvo gusaka, čaplji, labudova, galebova, kao i divljih pataka od kojih su mnoge prava retkost u Srbiji.

Gradištanska „poslednja oaza" mesto je koje treba videti i sačuvati.

Urednik: Vladimir Novaković
Autorka teksta: Aleksandra Bogdanović
Snimatelj: Pavle Tanasijević, Miloš Dimitrijević
Montaža: Nemanja Radić