Čitaj mi!

Dečko koji sanja pretke iz Takova bori se za dedovinu!

U selu Šarani nadomak Gornjeg Milanovca jedan momak iz grada svakoga dana dolazi na dedovinu. Niko ne zna da li je tome kriv deda koji mu je kao bebi isekao pramen kose i stavio pod prag ili je ovo ljubav prema precima koji su podizali Drugi srpski ustanak sa knezom u Takovu?

Veljko piše priče o slavnim precima, takmiči se u kosidbi na Rajcu, pravi rakiju, sadi sve više šljiva na dedovini, vodi čitavo domaćinstvo na selu, iako je dete iz grada. Cela familija sa čuđenjem prati šta ovaj momak radi i kako se imanje vraća u život kao što je nekada cvetalo.

Serijal Moja dedovina pomoći će mu da obnovi jednu kućicu na imanju, uradi kupatilo, sredi je za momački život kako bi ovde mogao da boravi duže i prespava na dedovini kad god poželi. Domaćinu donosimo oko 3 hiljade evra kao pomoć, a on je dužan da obezbedi mobu (ispomoć) sa svojim komšijama, rođacima, prijateljima.

Veljko je u stanju da dok šeta Gornjim Milanovcem, nešto mu padne na pamet da nije dovršio na dedovini, sedne u taksi i ode u selo Šarani. Onda kasno u noć deda dođe po njega kolima i vrati ga na spavanje. Povezanost sa precima je tolika da naš domaćin čuva predmete svojih čukunedova i čukunbaka stare po 150 godina i za to postoji posebna zgrada.

Veljko je postao proizvođač vrhunske rakije (za šta se usavršavao na obukama i tečajevima) i čitavu budućnost želi da gradi na tome. Ova epizoda govori o momku koji zna šta hoće i čemu u savremenom dobu služi jedna prelepa dedovina nasred Šumadije.

Moja dedovina Moja dedovina

Autor:
Milan Popović

Pred vama će od zapuštenih i uparloženih seoskih domaćinstava nastajati dedovine sa novim sjajem. Pred kamerama će "od babe nastajati devojka"- gledaćete kako se za 4 dana sa samo 6 prosečnih plata (koje domaćinu donosi ekipa serijala) obnavljaju dedovine širom Srbije. [ detaljnije ]