Čitaj mi!

Najskuplja šunka na svetu - Iberiko pata negra

Uz tartufe, kavijar i jastoge, šunka od iberijske svinje je jedan od najskupljih i najvećih delikatesa na svetu. Jedna šunka, koja u proseku teži oko sedam kilograma, u Španiji se prodaje za 600 evra, u drugim evropskim zemljama i do 800 evra dok se na tržištu Kine, Japana i SAD prodaje za neverovatnih 1.500 evra.

Iberiko pata negra je autohtona rasa svinje koja živi na Iberijskom poluostrvu i te svinje se hrane isključivo onim što zateknu u prirodi, travom, korenjem i žirom koji im je najveća poslastica i koji njihovom mesu daje poseban kvalitet. Iberijske svinje se kreću potpuno slobodno u prirodi i svakoj od njih pripada po hektar livada i šuma, što je država Španija propisala i zakonom 2014. godine. Šunka od iberijske svinje se suši oko tri godine i to bez vatre i bez dima.

Kompanija „Sinko Hotas" je najveći proizvođač te šunke u Španiji, a u njenim podrumima trenutno sazreva oko pola miliona šunki... Šunka od iberijske svinje je više od hrane, a u Andaluziji, gde se i proizvodi, kult hrane uzdignut je na pijedestal. U zemlji šunke, maslina i vina hedonističke strasti se uvek začinjavaju gitarom i pesmom, tako da ćete u ovoj emisiji delom otkriti i duh Andalužana ali i deo istorije Sevillje, glavnog grada autonomne pokrajine Andaluzija.

Urednik: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić