Čitaj mi!

Planetarijum - Nomadska Srbija

U svom kretanju Srbijom, karavan modernih nomada emisije Planetarijum, u ovoj epizodi krstari krajnjim istokom Srbije.

Nakon prelaska Dunava skelom, put vodi direktno prema Đerdapskoj klisuri kojom dominira Tvrđava Golubac koja pleni - koliko svojom pojavom, toliko i brojnim zanimljivim istorijskim pričama.

Vojske nisu mogle osvojiti Golubac ali politika i "kesa puna dukata" jesu, sa lakoćom... Takođe, čini se da je splet puteva prema Negotinu možda stvarno deo tajne vlaške magije jer je čak i iskusna ekipa avanturista tamo zalutala, u mrkloj noći...

Moderan karavan je iskoristio privilegiju kamperskog kretanja pa je zanoćio pored puta u mističnim Rajačkim Pimnicama - u potrazi za tajnom magije ali i dobrim vinom i još boljim specijalitetima ovog kraja.

Saznaćete u ovoj epizodi i kako je, zahvaljujući baš vinogradima u Rajcu i okolini, preživela vinska industrija Francuske ali i koja su vina iz ovog kraja svetski cenjena i danas.

Sa ovog mesta, krajnjeg istoka Srbije, Planetarijum je svoj kurs usmerio ka jugu. Prva destinacija je arheološki park Gamzigrad, koji je za života izgradio rimski imperator rodom upravo iz ovog kraja.

Za kraj emisije, neobičan karavan svetskih putopisaca i avanturista se zaustavio kod impresivnog vodopada Lisine - da bi okvekovečili još jednu neprocenjivu lepotu Srbije i prikupili snagu za nastavak puta...