Čitaj mi!

Oko intervju, Dritan Abazović

Može li novoizabrani premijer Crne Gore da resetuje odnose Beograda i Podgorice već tokom svoje prve zvanične posete Srbiji

Mnogo je otvorenih pitanja između dve države koje su najduže opstale u zajedničkoj državi sa imenom Jugoslavija, počev od slobodnog kretanja državnih funkcionera i narodnih poslanika, pa do popisa stanovništva koji bi trebalo da pokaže koliko su brojne manjine u Crnoj Gori, a naročito srpska.

Crnogorski premijer u Beograd je došao na dan kada je objavljena radna verzija Temeljnog ugovora koji Crna Gora treba da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Postavlja se pitanje da li će ta verzija biti različita od konačne, kada i gde bi mogla da bude potpisana i da li će to izazvati potrese u crnogorskoj vladi.

Premijer Abazović razgovaraće u Beogradu i o ekonomskoj saradnji, ali i o razmeni ambasadora, o Otvorenom Balkanu i sinhronizovanju stavova prema EU, o krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, kao i turističkoj sezoni budući da su u Crnoj Gori najbrojniji turisti iz Srbije.

Razgovor vodi Zoran Stanojević.

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]