Čitaj mi!

Otvoreni Balkan, zatvorena Unija i Semjuel Beket

Zašto su Severna Makedonija i Albanija poput Vladimira i Estragona i koliko dugo će da čekaju

Izgledalo je da se juče na Samitu u Briselu - nije dogodilo ništa, a onda se, uslovno, dogodilo proširenje Evropske unije. Ali ne na Zapadni Balkan, kako se očekivalo od takvog samita, već na istok Evrope. Kasno sinoć Ukrajina i Moldavija dobile su status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Albanija i Severna Makedonija nisu dobile datum za početak pregovora, a bez vesti o napretku ostala je i Srbija. Šta su tri države ponudile Otvorenim Balkanom, ko stoji iza koje inicijative i zašto Edi Rama kaže da ove zemlje čekaju Godoa?

A danas u Briselu glavna zvezda je francuski predsednik Emanuel Makron, odnosno njegova ideja o Evropskoj političkoj zajednici, u kojoj on vidi budućnost Evrope. Dok Zapadni Balkan čeka da uđe u Evropski parlament, u francuski parlament ušao je radikalni levičar Žan Lik Melanšon i praktično postao pobednik francuskih izbora. Ko je levičar kojim je Makron plašio birače i kakav mu je plan za Evropu, a kakav za Francusku?

 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]