Čitaj mi!

Klima da nam štima

1. epizoda: Ajkule

Klima da nam štima je animirano-igrani, obrazovni serijal za decu o životnoj sredini, klimatskim promenama, ugroženim životinjskim i biljnim vrstama i uzročno-posledičnoj vezi i uticaju klimatskih promena na sva živa bića.

Cilj serijala je da gledaocima osvestiti značaj zaštite životne sredine, prikaže mogućnost života ljudi u harmoniji sa prirodom, kao i značaj očuvanja biološke raznovrsnosti i smanjenja ljudskog uticaja na prirodna staništa. Pored vršnjačke edukacije, kroz serijal, gledaoci će se upoznati sa životinjskim vrstama koje su ugrožene, naučiće kako nastaje mikroplastika, šta je ugljenični otisak, kako sačuvati šume i kakav problem napravi plastična kesa koja završi u okeanu.

U prvoj epizodi serijala gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa ajkulama. Saznaće kako izgledaju i kako žive ajkule i raže. Zašto ajkule zovu čuvarima koralnih grebena, zašto su koralni grebeni važni i kako bi izgledao svet bez njih? Naučiće šta je to mikroplastika, kako nastaje i koliko je opasna za čoveka i za sav biljni i životinjski svet. Zašto je 30 % vrsta ajkula pred istrebljenjem i u kojoj meri je bitna reciklaža i smanjenje svakodnevnog korišćenja plastičnih kesa.

Serijal je realizovan uz podršku svetske organizacije za zaštitu prirode - WWF, vlade Švedske i Ministarstva kulture i informisanja. U serijalu igraju deca, polaznici škole glume Art beat.

Autor muzike - Milovan Paunović, dizajn zvuka - Goran Štifanić, montaža - Dragan Uzelac , ilustracije - Dejan Mandić, scenario - Višnja Bradonjić, režija - Nermin Ahmetović.