Čitaj mi!

Smederevo - Grad o kome (ne)znate mnogo

Smederevo je drevni grad. Prvi put se pominje u povelji cara Vasilija II iz 1019. a po imenu - Smederevo, u hrisovulji kneza Lazara iz 1381. godine, kojom je vladar ovo, tada malo naselje, poklonio manastiru Ravanici.

Kada grad tako dugo traje, on zapamti mnoga toga, sačuva legende i ispriča brojne priče. One najpopularnije poznate su svima. Slava ovog grada, njegove tvrđave, gvožđa, grožđa i mnogih Smederevaca koji su svojim dostignućima već ušli u istoriju, znana je nadaleko. One manje poznate priče, ali ne i manje važne za istoriju grada, pamte istinski poznavaoci i zaljubljenici u lepote ovog mesta.

Na panorami grada, kao njegov najveći simbol i tačka prepoznavanja, dominira autoritativna tvrđava despota Đurđa Brankovića - mesto zbog koga je Smederevo ponajviše i ušlo u istoriju naše zemlje.

Smederevo je dom zanimljivih i originalnih ljudi, sa okolnim selima Smederevo broji gotovo 110 hiljada stanovnika. Žitelji ovde već decenijama uspešno spajaju istoriju, tradiciju i savremeno. Nema mesta koje to bolje ilustruje od doma porodice Popović, smederevskih sokolara.

Ono što je Bojana opredelilo da se otisne u poduhvat uzgoja sokolova jeste ljubav - ljubav prema brzini, slobodi, ali i istoriji ovog kraja. U tom projektu je već više od dve decenije, a svoja znanja rado deli. Kaže da naročito voli kada mladi pokazuju interesovanje i zato ih poziva da na njih prenese svoje veštine. Jer, upravo je to način da tradicija opstane.

O raskošnom, belom dvorcu podignutom u delu Smedereva koji se danas zove Plavinac i Smederevci ne znaju mnogo. Zdanje koje se poslednjih godina često može videti na televiziji prilikom državnih poseta i zvaničnih događaja, u ovom gradu bilo je pomalo tajanstveno i skriveno još od vremena njegovog prvog vlasnika.

Hrast lužnjak gorostasno je drvo. Može da naraste i do 40 metara i dosegne obim oko tri metra. Biolozi kažu da može da živi i do 800 godina. Hrastovi u Šalincu stari su od dva do tri veka, a njihova brojnost čini ih pravom retkošću ne samo na području Srbije, već i na čitavom Balkanu.

Prošlost je nepovratno ostavila svoje tragove na licu Smedereva. Budućnost će to tek učiniti. Zato Smederevci ponajbolje žive u sadašnjosti - mirno, tiho, svesni lepote i vrednosti koja ih okružuje. Te lepote poslednjih godina znaju da prepoznaju i gosti - domaći i strani, stari i mladi, oni koji samo prolaze, i oni koji sa namerom dolaze da posete njihov grad. I jednih i drugih sve je više!

Jer, bilo da tražite slavne lokalitete i poznata turistička mesta, ili su vam ipak draži mali, skriveni biseri na koje vam mogu ukazati samo pravi znalci, stara prestonica despota Đurđa ima ponešto za svakoga. I zato, krenite - poslovično „vazda otvoreno" Smederevo čeka na vas!

Autor: Vladimir Novaković
Tekst: Aleksandra Bogdanović
Tekst: čitao: Dragan Vučelić
Kamera: Aleksandar Hovjetski, Branko Hrček
Montaža: Nemanja Radić