Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Nagrada "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje istoimena zadužbina, ove godine pripala je književniku Živoradu Nedeljkoviću. Svečana dodela je, nakon dve godine, ponovo održana u Brankovini - zavičaju Desanke Maksimović.

 

Vodimo vas u Muzej primenjene umetnosti na izložbu jednog od najznačajnijih modnih stvaralaca Srbije "Modni crteži Aleksandra Joksimovića".

Beldoks festival nam ove godine nudi i filmove koji šalju poruke ljubavi, brižnosti i zajedništva. Junaci ovih ostvarenja - grupe i pojedinci hrabro prevazilaze društvene barijere, podsećajući nas da je umetničko izražavanje jedna od ključnih potreba čoveka.

Spektakularna tehnika i graciozne lirske fraze već deceniju svrstavaju Nareka Haknazarijana u sam vrh muzičke umetnosti. Jermenski violončelista, posle pet godina, ponovo je nastupio sa Beogradskom filharmonijom, na dva izastopna koncerta.

U španskom gradu Salamanki nedavno je otvorena izložba drvoreza Salvadora Dalija na temu Danteove "Božanstvene komedije", sa nadrealističkom vizijom tog slavnog dela, koje ima tri celine: Pakao, Čistilište i Raj.

U Ruskom centru za nauku i kulturu "Ruski dom" otvorena je izložba "Sjaj ruskih slikara" iz zbirke Vladimira Pešića, a tim povodom on je gost Kulturnog dnevnika.

Urednik Jelena Videnović
Realizacija Sanja Redžić
Montaža Miloš Ačanski