Čitaj mi!

Igra zvana Duing biznis - kako je Svetska banka nameštala svoje liste

U čijem interesu su menjane pozicije na tabeli, da li je to bio razlog zašto je Makedonija dobijala bolje ocene od Japana i kako je Srbija prolazila na tim spornim listama?

Svetska banka svake godine baš u ovo vreme objavljuje svoju Duing biznis listu, u kojoj sve zemlje sveta rangira po uslovima lakoće poslovanja. Međutim, te liste ove godine nema i to zbog skandala koji je zatresao Svetsku banku. Naime, otkrilo se da su najviši rukovodioci ove institucije pritiskali zaposlene da nameštaju rezultate. U čijem interesu su to radili, da li je to bio razlog zašto je Makedonija dobijala bolje ocene od Japana i kako je Srbija prolazila na tim spornim listama?

"Želeo sam da napišem priču koja će biti alegorija ili basna o savremenom kapitalističkom društvu", rekao je Hvang Dong Hiuk, scenarista i reditelj trenutno najgledanije serije na svetu. Skvid gejm ili Igru lignje Netfliks je platio 21,4 miliona dolara a već je na njoj zaradio 900 miliona dolara. Na ovom platformi serija je broj jedan u više od 90 zemalja na svetu, uključujući i Srbiju. Zašto ceo svet gleda jednu korejsku seriju? U čemu je tajna velikog uspeha Igre lignje?

 

 


 

 

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]