Čitaj mi!

Novak u Tokiju, Tesla na evru

Šta najbolji svetski teniser kaže o atipičnim Olimpijskim igrama i kakva prava na Nikolu Teslu ima Hrvatska?

Najbolji teniser sveta rutinski se plasirao u treće kolo na Olimpijskim igrama u Tokiju, pošto je pobedio nemačkog tenisera Štrufa sa dva nula u setovima. O meču koji je za njim i o onom koji ga očekuje u trećem kolu sa španskim teniserom, o olimpijskom selu i o Španiji, sa Novakom Đokovićem je razgovarao Gorislav Papić.

Prva novčanica s likom Nikole Tesle od 500 tada jugoslovenskih dinara štampana je 1970. godine. I kasnije se nalazio na više novčanica različitih vrednosti, sada je na aktuelnoj od stotinu dinara. U Hrvatskoj, od raspada Jugoslavije, nikada nije bio na novcu, ali u Zagrebu planiraju da se lik čuvenog naučnika nađe na kovanici hrvatskog evra. Da li je to, kako kažu jedni, korak ka demokratizaciji i pružena ruka ili, kako smatraju drugi, posezanje Hrvatske za tuđim kulturnim dobrom? Koliko je ironična izjava hrvatskog predsednika da može i Srbija da stavi Teslu na svoj evro kada bude članica Unije, a koliko apsurdna ona da više veze sa Srbijom ima Brus Li nego Tesla? Kako treba vrednovati ovaj potez zemlje u kojoj je Teslin spomenik u Gospiću srušen u poslednjem ratu, a Teslini rođaci stradali u onom prethodnom? U emisiji govorimo o istorijskom i moralnom pravu na Nikolu Teslu.

Pogledajte i priču o srpskim studentima koji u Americi igraju za univerzitetske klubove i spremaju se za NBA ligu, kao i sećanje na "srpsku Koko Šanel" Mirjanu Marić.

Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]