Čitaj mi!

Nebojša Čelik: Kako preživeti moderna vremena

Sedma epizoda: Buka

Redakcija dečijeg programa Radio-televizije Srbije u trećoj sezoni edukativnog serijala Nebojša Čelik pod nazivom Moderna vremena bavi se problemima današnjih adolescenata, pokušavajući da formatom i vizuelnim jezikom ovu temu prilagodi ciljnoj grupi koju čine sami adolescenti ali i njihovi roditelji. Tema sedme epizode ovog serijala pod nazivom Buka istražuje izazove savremenog društva i reakcije mladih na ovu pojavu.

Desanka Nagulić klinički psiholog i saradnica na projektu, između ostalog, iznosi sledeće podatke: "Buka izaziva poremećaj svakodnevnih aktivnosti naročito u izvođenju složenijih mentalnih napora. Buka dovodi do poremećaja u ponašanju usled otežane komunikacije jednako kao i do drugih kognitivnih i somatskih ometanja. Agresivno ponašanje javlja se kod buke iznad 80 dB. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je čak 1,1 milijarda mlađih osoba u dobi od 12. do 35. godine života izložena opasnosti od gubitka sluha, posebno ako se ima u vidu rizično ponašanje i sklonost adolescenata da provode vreme uz preglasnu muziku u privatnom i u javnom prostoru u kome se gubi smisao i značenje muzike i zabave a u prvi plan izbija izloženost čulnim stumulicajama, galama i haos koji dolaze iz različitih izvora i izbegavanje/odustajanje od bilo kakve komunikacije koja je u okolnostima buke ograničena i postaje izlišna."

Tim povodom kao gošća epizode Buka u dokumentarnom segmentu je Katarina Jovanović - operska pevačica, specijalni savetnik za muziku

Glavne uloge tumače: Ivan Đorđević - Džudi, Jelena Đokić, Dragan Petrović Pele, Ivan Zarić, Jelena Velkovski, Stefan Bundalo, Aleksandar Kecman i Mina Nikolić

Ekipu Jutjubera igraju: Antonela Vasić, Ana Stević, Vanja Jovanović, Vanja Stanković, Dimitrije Stajić, Ena Kristina Matošević, Jana Okilj, Katarina Jovanović, Marija Žeravica, Marko Milošević, Saša Nićiforović, Sara Pejčić.

Blastersi izvode originalnu numeru: Buka

Na samom kraju epizode MS psiholog Fedor Munižaba ocenjuje i zaključuje: "... ipak, uz rizik da zvučim kao party-breaker, moram da kažem da psihološki gledano postoji značajna razlika u efektima glasnog zvuka u zavisnosti da li je zvuk u formi muzike ili nekog drugog oblika (šuma, škripe, rad mašine, udar čekića, itd.), kao i u zavisnosti da li je osoba voljno ili nevoljno izložena toj glasnoći. Naime ako je u pitanju voljno izlaganje muzičkom sadržaju, koji je po izboru osobe, i koji je glasan, onda efekti mogu biti sasvim suprotni, poželjni, jer muzika može da deluje terapijski. Neke studije pokazuju da izlaganje ekstremnijoj muzici po izboru, može da dovede do ublažavanja neprijatnih emocija, naročito ljutnje, anksioznosti i depresije."

Scenario i režiju potpisuje reditelj Milutin Petrović.