Čitaj mi!

Film

Ubistvo na podmukao i svirep način iz niskih pobuda

"Ubistvo na podmukao i svirep način iz niskih pobuda" je jugoslovenski kriminalistički film snimljen 1969. godine u režiji Živorada Žike Mitrovića po scenariju Milana Milićevića - Langa. (1969)

Po svojoj temi i po svom stilu se prilično oslanjao na Mitrovićevo ranije delo Nož, ali takođe i doticao dotadašnje tabu teme jugoslovenske kinematografije kao što je abortus (koji je još uvek bio ilegalan).

Film je izazvao pažnju i po tome što je snimljen u cinema verite stilu, odnosno što se uz igrane koriste i dokumentarne scene (koje uključuju protagoniste koji gledaju predstavu mjuzikla Kosa u beogradskom Ateljeu 212), odnosno slavne ličnosti koje se nakratko pojavljuju u cameo ulogama glumeći same sebe.

Ubistvo izvršeno u centru Beograda poslužilo je novinaru da popuni rubriku. Ali kad milicija uhapsi i optuži, po njegovom mišljenju nevinog čoveka, on se umeša u istragu kroz koju će sresti niz ličnosti iz viših čaršijskih krugova i iz beogradskog podzemlja. Dovodeći život u opasnost, on najzad otkriva pravog ubicu.

Uloge: Mihailo Janketić, Irena Prosen, Zoran Milosavljević, Petar Kralj...
Režija: Žika Mitrović