Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Gošća Kulturnog dnevnika, glumica Nela Mihailović, nagrađena je značajnim pozorišnim priznanjima za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, koju igra na sceni Narodnog pozorišta.

Poslednja, sedma u nizu je Nagrada "Ljubinka Bobić" za 2019, bijenalno priznanje koje Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije.

Izveštavamo sa premijere dugo očekivane predstave "Baal" po drami Bertolta Brehta, koju je režirao nagrađivani slovenački reditelj Dijego de Brea. Komad je postavljen na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Pijanistkinja Tamara Stefanović, sopran Katarina Jovanović i flautista Ljubiša Jovanović nastupili su u Kolarčevoj zadužbini sa programom "Barok parti", koji čine dela Baha, Skarlatija, Ramoa i Kuprena

Na današnji dan, 1933. rođen je Živojin Žika Pavlović, reditelj, književnik, slikar, profesor Beogradskog univerziteta, jedna od ključnih figura Crnog talasa u Jugoslaviji. Poslednja klapa filma "Trag divljači", svojevrsnog omaža njegovoj prozi, u režiji Nenada Pavlovića, pala je u Beogradu.

Predstavljamo i zbornik radova "Svet srednjovekovnih uređenja, gradova i manastira", koji su Arheološki institut i Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda priredili u čast dr Marka Popovića.

Slikom smo i u londonskoj kući Sotbi, u kojoj su pred aukciju pod nazivom "Moderna renesansa" predstavljena dva dela Edvarda Munka "Autoportret" iz 1926. i "Zagrljaj na plaži" iz 1904.

Urednik Jovana Janković
Realizacija Marko Šotra
Montaža Nikola Manić
Urednik serijala Snežana Stamenković Jojić

 

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]