Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je Gorana Raičević univerzitetski profesor moderne srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, autorka knjige "Agon i melanholija, Život i delo Miloša Crnjanskog" za koju je dobila ovogodišnju Nagradu Laza Kostić novosadskog Salona knjiga.

U Kulturnom dnevniku o završnici prolećnog dela 18. Beogradskog festivala igre i nastupu trupe grčkog umetnika Dimitrisa Papajoanua, jedne od najznačajnijih ličnosti umetničke i savremene igre, na sceni Srpskog narodnog pozorišta. Bili smo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu na premijeri predstave "Moj muž" rađene prema zbirci priča Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić, donosimo priču o izložbi ilustracija "Hipermoderni Dante" organizovanu povodom 700 godina od smrti Dantea Aligijerija u Italijanskom institute za kulturu.

U julu mesecu Svet će obeležiti 60 godina od smrti pisca i novinara Ernesta Hemingveja. U Kulturnom dnevniku govorimo o trodelnom dokumentarnom serijalu posvećenom životu i zaostavštini ovom, jednom od najvažnijih autora dvadesetog veka, koji potpisuju Ken Barns i Lin Novik, čuveni po dokumentarcima iz američke istorije.

U Ustanovi kulture Parobrod u okviru ciklusa tribina "Fenomen rokenrol kulture-od ideologije ka praksi" razgovaralo se o spoju likovne umetnosti i rokenrol muzike. Ovo je i tema Kulturnog dnevnika.

Jevrejski muzej u Beču odnedavno ima još jednu zgradu, na lokaciji gde je pre tačno šest vekova srušena najstarija gradska sinagoga. Upravo otvorena izložba, sa koje izveštava naša novinarka, prati stanice tog prvog državno organizovanog pogroma nad evropskim Jevrejima.

Urednik Vojka Pajkić Đorđević
Realizator Erna Gligorijević
Montažer Nikola Manić

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]