Čitaj mi!

Specijal - Šarl Bodler

Veliki francuski pesnik Šarl Bodler rođen je pre dva veka, 9. aprila 1821. godine. Povodom značajnog jubileja, specijalo izdanje Kulturnog dnevnika posvećujemo ovom velikanu poezije.

Nedovoljno shvaćen tokom života, Bodler je danas, ne samo priznat kao veliki pesnik i začetnik moderne poezije, već je i dugo među najčitanijim piscima 19. veka. Njegovu knjigu "Cveće zla", objavljenu 1857. godine, zbog koje je tada osuđen zbog "vređanja javnog morala" i bio prinuđen da iz nje izbaci šest pesama, danas mnogi smatraju najznačajnijom zbirkom evropske poezije. Ona je izraz jedne potpuno nove senzibilnosti i izuzetno snažan podsticaj za pesnike raznih jezika, koji su izveli svoje književnosti iz uskih nacionalnih okvira na evropske širine.

Pisao je i eseje, kritike, objavio male pesme u prozi u knjizi splin Pariza, prevodio dela Edgara Alana Poa. Vodio je buran, boemski život i stvorio dela visoke umetničke vrednosti, u kojima prepoznajemo mnoga pitanja o modernom svetu, aktuelna i danas.

O Bodlerovom stvaralaštvu i životu u Kulturnom dnevniku govore profesori Beogradskog univerziteta, Leon Kojen, jedan od najvećih poznavalaca i prevodilaca Bodlerovog dela kod nas i Vesna Elez, autorka prve studije na našem jeziku koja je u celini posvećena ovom pesniku. Stihove Šarla Bodlera govoriće glumac Boris Pingović.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Marija Miljević Rajšić
Realizator: Erna Gligorijević
Montažer: Nikola Manić

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]