Čitaj mi!

NATO bombardovanje - 22 godine kasnije

Dan koji se ne zaboravlja svakako je 24. mart 1999. godine, dan kada su počeli vazdušni napadi na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 3.000 ljudi. Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana. SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

78 dana rata za Kosovo koji su promenili Srbiju.

O uzrocima i posledicama NATO agresije 1999. govore:

Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, general-pukovnik Vojske Jugoslavije u penziji Vladimir Lazarević i Avram Izrael, nekadašnji načelnik Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje.

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]