Čitaj mi!

Ratne priče sa Košara, prva epizoda

Posle dokumentarno-igranog filma "Ratne priče sa Košara", koji je zabeležio izuzetnu gledanost i interesovanje gledalaca, od srede 24. marta na Drugom programu RTS-a biće emitovane tri epizode o borbama na jugoslovensko-albanskoj granici 1999. godine.

U seriji će biti prikazana svedočenja novih učesnika borbi i dramatizacije događaja koji su bili ključni za uspeh jugoslovenske vojske na Košarama.

Pripadnici UČK snaga napali su 9. aprila 1999. godine karaulu Košare iz pravca Albanije. Bio je to pokušaj kopnene invazije na Jugoslaviju, u kojoj su učestvovali UČK teroristi, NATO snage ali i regularne jedinice vojske Republike Albanije. Vojska Jugoslavije nije očekivala da će invazija krenuti preko teško prohodnih planinskih vrhova, koji dostižu i do 2 000 metara nadmorske visine. Napadi na karaulu Košare započeli su 1998. godine, a odbrana od UČK snaga traje i tokom 1999. godine.

Prva epizoda dokumentarnog serijala "Ratne priče sa Košara" prikazuje situaciju na jugoslovensko-albanskoj granici 1998. godine kao i sam početak napada na karaulu Košare.

Zahvaljujući svedočenjima aktera borbi opisana je i rekonstruisana pogibija načelnika štaba 63. padobranske brigade Gorana Ostojića kao i stradanje petorice vojnika koje su 30. septembra 1998. godine iz zasede ubili pripadnici grupe Feniks-Kobra koju je predvodio Agim Ramadani.

Bio je to uvod u pokušaj kopnene ofanzive na Jugoslaviju koji će uslediti nekoliko meseci kasnije, početkom NATO bombardovanja.

Pripadnici 53. graničnog bataljona u prvoj epizodi govore o tome kako je izgledao napad na karaulu Košare 9. aprila 1999. godine. Oko 120 graničara pokušalo je da zaustavi UČK teroriste, ali brojniji neprijatelj uspeo je da uđe 200-300 metara na teritoriju Jugoslavije i da zauzme i samu zgradu karaule... U pomoć graničarima pristižu i pripadnici 125. motorizovane brigade i 5. bataljona Vojne policije koji su, kažu, uspeli da zaustave neprijatelja i dva dana kasnije da krenu u kontraofanzivu i povrate zaposednuti vrh Maja Glave.

Autorka filma: Slađana Zarić
Direktori fotografije: Žarko Pekez i Petar Vujanić
Montažer: Bojan Perišić
Producenti: Snežana Rodić Sinđelić i Goran Ikonić
Novinarka: Vesna Ilić
Kompozitor: Vladimir Tošić

Merila vremena Merila vremena

Autor:
Slađana Zarić

Serijal dokumentarnih emisija „Merila vremena“ obuhvata filmove o ljudima i događajima koji su obeležili decenije koje su za nama. [ detaljnije ]