Čitaj mi!

Oko ekonomije: Kovid pasoš, ausvajs novog doba

Evropska Unija zalaže se za jedinstveni zdravstveni pasoš koji bi  vakcinisanim gradjanima omogućio određene slobode kao što su putovanja  ili učešće na konferencijama i kulturnim događajima. "Politička odluka"  o tome šta se tačno može učiniti sa potvrdom o vakcinaciji još nije  doneta, ali je izvesno da bi to bilo pre leta.

Međunarodno udruženje aviokompanija deluje brže od EU i najavilo je da će krajem marta za putnike uvesti elektronsku evidenciju o vakcinaciji i testu na kovid-19. A informatičke kompanije još brže - već uveliko rade na univerzalnom digitalnom sertifikatu o imunizaciji.

Da li je to spas za ekonomije, pre svih one koje se baziraju na turizmu ili je ipak akt diskriminacije?

Opet, koliko je realno da govorimo o putovanjima i normalizaciji života kada je epidemiloška slika sve gora i gora sa rastom broja novozaraženih?

O tome da li je odlazak na more ove godine realno, koliko su kovid pasoši ipak stvar politike,a ne zdravlja, kakvo je raspoloženje građana u zemljama Unije, da li je strpljenju svih nas došao kraj, teme su Oka ekonomije.

Gosti su konsultant za imunizaciju UNICEF-a doktor Dragoslav Popović, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić i dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić.

O stavu građana najuticajnije zemlje Unije izveštava  dopisnik RTS-a iz Nemačke Nenad Radičević.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]