Čitaj mi!

Film

Kraljevi mamba

Početkom 1950-ih braća Nestor i Cezar beže iz Havane u Njujork posle čarki s mafijaškim vlasnicima kluba u kom su nastupali. Došavši u Njujork braća rade nisko kvalifikovane poslove, želeći da se okušaju u mambo muzici. (The Mambo Kings, 1992)

U noćnom klubu gde je Cezar kratko susreo mambo zvezdu Tita Puenta, stiče nove prijatelje i pravi poznanstva, ali sreće i devojku koja prodaje cigarete Lanu Lejk, koja se ubrzo zaljubljuje u Cezara.

Nestor, u međuvremenu, nije svestan drugih žena, neprestano razmišljajući i komponovajući istu pesmu svojoj izgubljenoj ljubavi, Kubanki Mariji. Nakon što je slučajno sreo Dolores, stidljivu mladu devojku koja je želela da postane učiteljica, Nestor piše verziju balade "Beautiful Maria of My Soul". Kada ona zatrudni, odluče da se venčaju. Nestorova ljubavna balada prolazi zapaženo u klubu u kom su braća Kastor radili honorarno. Kubanski vođa sastava i američka televizijska zvezda, Desi Arnaz želi da kupi baladu. Nakon ugodne večeri u Nestorovom i Deloresinom domu, Arnaz velikodušno poziva braću Kastiljos da pevaju u jednoj epizodi njegovog sitkoma "I Love Lucy".

Ipak slava ne traje dugo. Nestor nije tako ambiciozan kao njegov brat i želi samo da bude vlasnik malog kluba. Zaljubljen je u Dolores, ali u toj vezi nedostaje strast koju je imao prema Mariji koja je ostala na Kubi.

Cezar, otkriva svoje prave osećaje, da bi žena poput Dolores bila idealna za njega i otkriva Nestoru da je Marija otišla zajedno s kubanskim mafijašem kako bi mu spasila život. Jedne snežne noći dolazi do tragičnih posledica kada automobil braće Kastiljo izlieće sa puta i udara u drvo. Cezar, koji je sedeo na zadnjem sedištu, je samo malo ogreban, dok Nestor koji je vozio automobil, gine tom prilikom. Cezarov život nije više isti. U sećanje na svog brata, Cezar otvara mali klub, koji biva dobro prihvaćen...

Uloge: Antonio Banderas, Aramand Asante, Keti Morijarti, Maruška Detmers...
Režija: Arne Glimčer