Čitaj mi!

Srpska nova godina od beogradske Kasine 1923. do Hen Galana u Velsu

Ko osim Srba slavi Novu godinu po starom kalendaru i šta tog dana slave Velšani, Škoti i Švajcarci?

Danas je 1. januar po Julijanskom kalendaru; međutim pre 102. godine kraljevina SHS je odustala od ovog kalendara. Srbi su, međutim nastavili da slave praznike po svom starom kalendaru što je izazvalo bes privrednika iz Zagreba koji su se ljutili jer ekonomija trpi zbog dvostrukih praznika. Iz revolta 1923. u pojedinim beogradskim kafanama počinje da se slavi ono što se danas nazivamo Srpska nova godina. Ko osim Srba slavi Novu godinu po starom kalendaru i šta tog dana slave Velšani, Škoti i Švajcarci?

Za Zrenjanin danas kažu da je Barselona bez vode a u ovom gradu na Begeju pre 30 godina za titulu najbolje rukometne ekipe u Evropi nadmetali su se Proleter i Barselona. Bio je to simboličan kraj evropskih uspeha naših rukometnih klubova. Zrenjanin bi mogao da bude i grad simbol početka uspeha rukometne reprezentacije Srbije. Jer, u novoj kristalnoj dvorani pored čuvenog Medisona pobedili smo Francusku, najbolju svetsku reprezentaciju u ovom veku a juče i Grčku. Da li se to rukomet vratio kući i da li je najzaslužniji za to novi selektor koji je u Srbiju došao baš iz Barselone?

U vreme kada smo bili velesila u rukometu bili smo to i u šahu. Popularnost šaha u Jugoslaviji bila je ogromna a na primer Šahovski informator koji je vodio Aleksandar Matanović bio je u svetskim razmerama ozbiljan časopis. Danas u vreme Korona virusa ljudi sve više igraju šah on line, na Netfliksu gledaju seriju Damin gambit a naši ljudi, u Beogradu prave i štampaju jedan od najpoznatijih američkih šahovskih časopisa.

Urednik emisije: Gorislav Papić

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]