Čitaj mi!

Oko ekonomije: Branko Milanović

Jedan od vodećih svetskih ekonomista o porazu Trampa, upadu u Kapitol, čuvenom "Slonu", koji objašnjava nejednakost, globalizmu u oku posmatrača te ekonomskim perspektivama Srbije i ovog regiona

Vodeći svetski stručnjak za pitanja siromaštva i bogatstva Branko Milanović, pre 4 godine je objasnio na primeru poznatog "slon grafikona" da je Tramp na vlast došao jer više od dve decenije unazad prosečna plata u Americi nije rasla. U međuvremenu, bogataši u Americi su bili još bogatiji, a Kinezi su ih sustigli. Srednja klasa je stagnirala, a sa finansijskom krizom 2008. doživela novi udar. I hteli su promene.

Šta se dogodilo kasnije i zašto je došlo do promene vlasti u Americi 2020. i kakve sve to ima veze sa globalizacijom?

Milanović je prošle godine napisao novu knjigu o kapitalizmu: "Kapitalizam sam po sebi, budućnost sistema koji vlada svetom", a kao i ceo svet bavio se i pandemijom, njenim posledicama.

Šta je to što se promenilo u kapitalizmu i šta će tek da se promeni i u položaju "malog" čoveka počevši od Amerike, da li su sada i usled pandemije bogatiji još bogatiji, a siromašni još siromašniji, a opet globalna nejednakost manja, kakav je pogled na Srbiji iz Njujorka?

To su teme za razgovor sa ekonomistom Brankom Milanovićem, koji živi i radi u Njujorku kao predavač na Gradskom Univerzitetu, a koji je veći deo karijere proveo kao jedan od vodećih ekonomista u Svetskoj banci.

Intervju vodi: Vesna Damjanić

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]