Čitaj mi!

Mogu li srpska vina da zaigraju "Ligu Šampiona"?

Godinama je zrela i na kraju sazrela. Nacionalna strategija vinarstva i vinogradarstva. Da li je u vinu istina ili je u vinu spas?

Plan je da se u Srbiji, u narednih deset godina, površina pod vinogradima i količina proizvedenog vina utrostruči. Šta je za to potrebno? Hoće li ova strategija biti kao vina od sorti tamjanika i pino noar - laka, pitka, prijatnog ukusa ili kao vranac i teran one malo teže i opore sorte?

Srbija ima povoljne klimatske, zemljišne i druge uslove za gajenje vinove loze. Proizvodnja vina podeljena je na 22 rejona, 77 vinogorja i tri vinske regije. U poređenju sa zemljama u okruženju, Srbija ima najmanju površinu pod aktivnim vinogradima. Kad je reč o gustini vinograda - 4 puta manju od Hrvatske i 6 puta manju od Slovenije. Zaostaje Srbija i u količinama proizvodnje vina. Kako to da se promeni u narednih deset godina? Čime će se meriti uspešnost strategije i koliko novca i vremena je potrebno, da se Srbija pozicionira na globalnoj vinskoj mapi?

Gosti emisije "Oko" su doc. dr Marko Malićanin, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije, Veselin Despotović, predsednik udruženja vinara Šumadija i prof. dr Dragoslav Ivanišević sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Urednik i voditelj: Sanja Dragićević Babić

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]