Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

"Dara iz Jasenovca", film reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić u trci je za dve velike nagrade: Oskar i Zlatni globus. Zašto je baš ovaj film ušao u trku za prestižno priznanje Oskar koji dodeljuje Američka filmska akademija, u Kulturnom dnevniku će govoriti gost, selektor komisije, reditelj Miroslav Lekić.

U Galeriji FLU postavljena je tradicionalna izložba male grafike pod nazivom "U Nojevoj barci".

U okviru Festivala autorskog filma, u Kombank dvorani je prikazan grčki film "Jabuke" reditelja Hristosa Nikua koji se bavi posledicama jedne specifične pandemije.

U emisiji govorimo o jubilejima koje obeležavaju važne ustanove kulture, Muzej pozorišne umetnosti u Beogradu koji slavi 70 i Narodna biblioteka "Rade Drainac" u Prokuplju 110 godina postojanja. Pored velikog značaja koje imaju za našu kulturu, postavlja se pitanje zašto su već decenijama podstanari ili rade u neadekvatnom prostoru?

U ostacima drevnog rimskog grada Pompeje italijanski arheolozi su pronašli izuzetno dobro očuvane ostatke tela dvojice muškaraca. Kako je saopštilo italijansko Ministarstvo kulture oni su nastradali prilikom vulkanske erupcije koja je uništila grad 79. godine nove ere.

Urednici: Vladimir Petrović, Svetlana Ilić
Realizator: Ernestina Gligorijević
Montažer: Anika Tesla

 

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]