Čitaj mi!

Oj, Karlovci, mesto moje drago

Sremski Karlovci su izvorište i pravi biser srpske duhovnosti. Zbog toga nije ni čudo što su svi viđeniji Srbi, posebno pisci i pesnici svoje utočište u poslednja dva veka nalazili u ovom pitomom mestu podno Fruške gore na obalama Dunava.

Sremski Karlovci ljubomorno čuvaju i danas brojne i posebne vrednosti srpske duhovnosti od poznatog Gradskog muzeja, Bogoslovije, Riznice pravoslavne crkve, Kapele mira, Gimnazije... Vuk Karadžić, Jovan Jovanović Zmaj, Dositej Obradović, Miloš Crnjanski, Branko Radičević i mnoga poznata imena srpske književosti ovde su ostavila najdublji trag. Sve to je u ovom mestu sa tako velikom i bogatom tradicijom sačuvano i neguje se sa puno ljubavi i poštovanja.

I ne samo to. Sremski Karlovci su poznati i po prvom Muzeju meda porodice Živanović, zatim čuvenim vinogorjima i vinima sa fruškogorskih padina. Ovde se priprema jedinstven desert - kuglof. Sve su to razlozi što su Sremski Karovci, postali jedno od najpoznatijih turistučkih mesta u Srbiji.

Zašto je naš poznati pesnik Duško Trifunović poželeo da počiva na padinama Fruške gore, gde mu je podignuto i spomen-obeležje na novoizgrađenom Vidikovcu i o drugim zanimljivostima iz Sremskih Karlovaca kroz vekove u emisiji Trag.

Autor: Nikola Božović
Snimatelj: Dragan Živković
Asistent snimatelja: Vladimir Velašević
Montažer: Branislav Pudar