Čitaj mi!

Fajront u Dejtonu

Nele Karajlić i Muharem Bazdulj o Sarajevu i Banjaluci, o ličnom i kolektivnim shvatanjima mirovnog sporazuma koji je zaustavio rat u BiH

Postajem svjestan da prestaju borbe iznad Banjaluke, da će se otac i trojica ranjenih: stric i ujaci živi vratiti sa ratišta, da će djed živ izaći iz tuzlanskog logora, da prestaje stradanje našeg naroda ali i Bošnjaka i Hrvata, da imamo Republiku Srpsku. Najdraži Aranđelovdan.

Ovako Dejton 95. vidi novinar Branimir Đuričić iz Banjaluke. Zašto u Sarajevu iako su Bošnjaci najveće žrtve rata sa više gorčine gledaju na Dejton? I da li je logično što je gorčina najveća kod Hrvata?

Sportskim rečnikom rečeno, Bošnjaci i Hrvati su tada bili na jednoj strani, Srbi na drugoj, 25 godina kasnije utisak je da su Srbi i Hrvati na jednoj strani a Bošnjaci na drugoj. Šta se još promenilo i šta će se promeniti u narednih 25 godina?

Gosti Oka:
Muharem Bazdulj, pisac
Nele Karajlić, umetnik

Autor emisije: Gorislav Papić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]