Čitaj mi!

Oko ekonomije: Kraj granicama?

Region Zapadnog Balkana kao jedno tržište

Opet su privrednici našeg regiona ispred političara, ali ovaj put uz njihovu pomoć s obzirom na to da je ove nedelje u Sofiji potpisane Deklaracije o osnivanju Zajedničkog tržišta zemalja Zapadnog Balkana i Zelenoj agendi. Dokumenta su potpisali zvaničnici, ispred Srbije premijerka Ana Brnabić.

Ceo projekat je podržala EU , pre svih nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je i inicijator Berlinskog procesa u okviru kojeg se poslednjih 6 godina zemlje Zapadnog Balkana postepeno politički i ekonomski pripremaju za EU.

Šta se menja za 18 miliona stanovnika koliko broji naš region? Da li će privednici moći da saradjuju bez milion papira i milion sati čekanja na  granicama? Hoće li zajedno da nastupaju na trećim tržištima? Hoće li  moći gradjani da putuju i rade iz zemlje u zemlju bez potrebe za radnima  dozvolama? Da li je ovo put i preiprema za ulazak u EU i šta menja i 9  milijardi evra iz Brisela namenjenih za zemlje regiona ?

O tome u Oku ekonomije govore:  predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ambasador i šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici, direktor CEFTA Sekreterijata Emir Đikić i predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]