Čitaj mi!

S Tamarom u akciji

Pomoć porodici Kotec, Čenta, Zrenjanin

Brat i sestra, Jovana (21) i Ljubomir (15) su pre petnaest godina ostali bez majke, koja je preminula zbog bolesti. Živeli su sa ocem i bakom, sve do pre tri godine, kada je otac preminuo, a godinu dana kasnije i baka. Od tada, Jovana preuzima ulogu glave porodice i bori se za svoju i bratovljevu egzistenciju. Kada su ostali i bez oca, napustila je tek upisan fakultet, jer je morala da se zaposli, kako bi izdržavala porodicu. Ljubomir je đak prvog razreda srednje poljoprivredne škole. Želi da postane traktorista, da ostane na selu i obrađuje svoju zemlju. Za sada samo pomaže komšijama u poljskim radovima i na taj način pomaže sestri koja svakodnevno putuje na posao. Žive u Zrenjaninskom mestu Čenta, u kući koja je neuslovna za život. Sami ne mogu da odvoje sredstva kako bi je sredili i uredili za pristojan život.

Uz veliku pomoć lokalne samouprave Grada Zrenjanina, ekipa emisije "S Tamarom u akciji" je od stare porodične kuće, "vojvođanske nabijače", napravila moderan dom za sestru i brata. A pre svega su kuću spasili od sigurnog propadanja. Zbog lošeg krova, voda je godinama prokišnjavala u kuću, svi zidovi su povukli vlagu, pa je u kući bilo gotovo nemoguće disati. Tamarina ekipa je uradila novi krov, sanirala vlagu, napravila novo kupatilo, kanalizaciju, septičku jamu, urađena je nova betonska košuljica podova i kompletno unutrašnje renoviranje. Uz pomoć dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Čente sređeno je i dvorište.

U blizini netaknute prirode Čenćanskih jezera, nalazi se i stara pumpa, sagrađena još 1904. godine koja je služila nekada za prebacivanje vode iz čenćanskog rita u Dunav, a danas je muzej u kome se može videti razvoj tehnike od parne mašine preko dizel motora pa sve do savremenih elektičnih pumpi.

U obližnjem Mošorinu, upoznali smo i ljude koji se bave zemljanom arhitekturom i na taj način oživljavaju duh davnih vremena, kada su se kuće gradile od prirodnih materijala. Radionice LALA Festa i vešte ruke učesnika su nam pokazale kako možemo da napravimo predmete od zemlje, pruća i slame.

U blizini Mošorina je i Titelski breg čiju specifičnost su Tamari predstavile ahritektica i arheološkinja iz Titela. Uz otkrivanja flore i faune, na Titelskom bregu smo prvi put kamerom zabeležili i takmičenje u paraglajdingu na poseban način, pomoću vitla!

Nezaobilazno rodno mesto Mihajla Pupina, priča o njegovom životu i Muzej u Idvoru, vešte ruke graditelja violine i svetski poznati umetnici naivnog slikarstva u Kovačici, u potpunosti su dočarali i oslikali život u ovom delu Banata.

Emisija "S Tamarom u akciji" emituje se u petak 30. oktobra, u 21 čas, na RTS 1.