Čitaj mi!

Lavrov, slatka jeza svetske diplomatije

Umesto u Beograd Sergej Lavrov će morati u samoizolaciju zbog kontakta sa osobom koja je imala korona virus

Andrej Gromiko bio je lice ruske odnosno tada sovjetske spoljne politike punih 28 godina; Sergej Lavrov već 16 godina ministar je spoljnih poslova Ruske Federacije a zapadni mediji ga nazivaju nedokučivim licem ruske diplomatije. Lavrov je juče i danas u Atini a sutra i prekosutra trebalo je da bude gost Beograda. Međutim, poslednja vest je da će umesto u Beograd Sergej Lavrov morati u samoizolaciju zbog kontakta sa osobom koja je imala korona virus. Pogledajte portret Sergeja Lavrova.

Rusija je jedina zemlja koja može da utiče na obe strane u sukobu oko Nagorno Karabaha a Srbija je država koja zbog različitih stvari ima razumevanja za obe strane u ovom istorijskom konfliktu.

U Srbiji Jermeni žive još od 13. stoleća ali se najveći talas doseljavanja dogodio posle turskog genocida u drugoj deceniji 20. veka. S druge strane, u beogradskom parku Tašmajdan pored spomeniku piscu Miloradu Paviću nalazi se i spomenik Hejdaru Alijevu, ocu današnjeg predsednika Azerbejdžana a ova država je u poslednje vreme sve više, ekonomski prisutna u Srbiji. Beogradskim Jermeni i Azerbejdžanci govore za Oko magazin.

One nose puške, prolaze teške obuke i biraju rodove koji su do juče bili isključivo rezervisani za muškarce. Žene u vojsci Srbije dokazale su se među vojnim lekarima, pešadincima, pilotima, a odnedavno i u rečnoj flotili. Jedna poručnica i jedna potporučnica postale su prve žene ronioci u vojsci Srbije. Kako je roniti u mutnom i hladnom Dunavu, šta je to sestrinski konopac i može li žena da demontira minu ispod broda.

Urednik emisije: Gorislav Papić