Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je nemački slavista i prevodilac Robert Hodel, autor knjige "Reči od mramora", posvećene životu i delu Dragoslava Mihailovića. Reč je o prvoj biografiji velikog književnika nastaloj iz pera jednog inostranog pisca.

Povodom pedeset pet godina od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, govorimo o njegovoj misiji beleženja ključnih momenata u razvoju jugoslovenske savremene umetnosti, ali i izložbama koje slede.

Predstavljamo novi roman Radovana Belog Markovića "Stojna vetrenjača", objavljen u ediciji "Kolo" Srpske književne zadruge.

Vodimo vas u Leskovac na 12. izdanje festivala "Ledamus", u okviru kojeg je održan koncert klavirskog dua koji čine Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić.

Biće reči i o monografiji "Utvrđenja srednjovekovnog grada Novog Brda", autora Marka Popovića i Gordane Simić. U ovoj obimnoj studiji, u izdanju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, prvi put je objavljena dokumentacija o arhitekturi utvrđenja i svih građevina koje se u njemu nalaze.

Iz sveta donosimo priču o izložbi starih rimskih i grčkih mermernih statua, bista i drugih predmeta koji su dugo bili van domašaja javnosti, više decenija skriveni u podrumu jedne rimske porodice.

Urednici Jelena Videnović i Jovana Janković
Montaža Nikola Manić
Realizacija Marko Šotra