Čitaj mi!

Američki izbori i Srbija

Samo nekoliko nedelja uoči predsedničkih izbora, Donald Tramp, predsednik SAD, zaražen je koronavirusom i nalazi se u vojnoj bolnici Volter Rid.

Lekar Bele kuće očekuje da predsednik SAD nastavi da obavlja svoje redovne dužnosti tokom oporavka, ali se postavlja pitanje kako će izgledati nastavak izborne kampanje za predsedničke izbore zakazane za 3. novembar i da li će možda izbori biti odloženi.

Za sada, Tramp ima samo "blage simptome", ali ako mu se stanje bude pogoršalo, američki Ustav propisuje da, prema 25. amandmanu, predsednik može da preda dužnost potpredsedniku - što znači da Majk Pens postaje vršilac dužnosti predsednika.

U susret izborima - Tramp ili Bajden? Zašto su izbori za predsednika SAD važni za ceo svet, a zašto za Srbiju? Kakva je pozicija SAD prema Srbiji, kakav je odnos prema Zapadnom Balkanu, šta se sve može očekivati?

Gosti: Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona i Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije

Autor i urednik emisije Olivera Jovićević

 

 

Upitnik Upitnik

Autor:
Olivera Jovićević

Emisija Upitnik autora i urednika Olivere Jovićević politički je tok-šou koji otvara sve teme važne za Srbiju i njene građane, bez ambicije da presuđuje ili sugeriše rešenja. [ detaljnije ]