S Tamarom u akciji

Erdevik, treća epizoda desete sezone.

Tanja i Goran Nikolić, žive u skladnom braku 11 godina, sa dvoje zajedničke dece i četvoro Tanjine dece, u Erdeviku pored Šida. Kada je ostala u drugom stanju, bivši muž je napustio. Upoznaje Gorana i odlučuju da započnu zajednički život. Ljubav prema Tanji i njenoj deci, nadjačala je izazov sa kojim se Goran susreo. Ni malo lak početak nije pokolebao Gorana i Tanju da odustanu. Stvorili su dom i porodicu punu sklada, ljubavi i razumevanja.

Goran, zaposlen kao građevinac, jedini u porodici radi i ostvaruje prihod za ovu osmočlanu porodicu. Tanja je posvećena deci i brine o domaćinstvu. Najstariji Nikola (17) je učenik tehničke škole u Sremskoj Mitrovici, pa zbog udaljenosti i troškova puta, retko dolazi kući. Violeta (14), Kristijan (12), Jovana (11) i Tamara (9) su učenici osnovne škole, dok najmlađi Marko (6) ide u predškolsko. Kada su u mogućnosti, zbog obaveza u školi, Violeta i Kristijan pomažu komšijama u kućnim i poljskim poslovima, da bi uvećali kućni budžet.

Nikolići, iako složni i vredni, ne mogu da srede kuću u kojoj žive. Ekipa emisije S Tamarom u akciji, uz veliku pomoć lokalne samouprave i JKP, potpuno je renovirala dom porodice Nikolić.

Zbog veoma lošeg stanja kuće, pripremni radovi su trajali dve nedelje. Goran je želeći da nekako proširi prostor, nažalost napravio je problem u dnevnom boravku preteranim rušenjem, pa je kuća bila sklona padu.

U toku pripremnih radova uz pomoć lokalne samouprave, napravljeno je takozvano ukrućenje kuće u središnjem delu. Sagrađene su dve stope, dva stuba i prenosna greda i tako je zadržan dalji pad tavanice. Izbetoniran je pod u kuhinji, i proširen je prednji deo kako bi Tamarina ekipa mogla da sagradi kupatilo koje Nikolići nisu imali.

Dozidane su dve sobe, potpuno obnovljena krovana konstrukcija i postavljen novi crep, tako da su Nikolići dobili potpuno novu kuću, u kojoj je svaki član mnogobrojne porodice dobio svoj kutak. Pored kuće, uz pomoć komšija i Zelenila iz Šida, uređeno je i dvorište, iskopana septična jama, posađeno je zelenilo, čak je i pas porodice Nikolić sa dva štenca dobi novu kućicu.

Tamara Grujić: "Tokom akcije posvećene osmočlanoj porodici Nikolić iz Erdevika, obišli smo i snimili sve najatraktivnije na teritoriji opštine Šid. Pored svojih prirodnih lepota sremske ravnice, jezera i vinograda, Šid se može se pohvaliti i velikim brojem umetnika, koji tu su živeli i radili. Sava Šumanović, jedan od najznačajnijih srpskih slikara 20. veka, je upravo u Šidu proveo najveći deo svog života. O tome svedoče Galerija i Spomen kuća, koje smo posetili i izbliza se upoznali sa životom i radom ovog velikog umetnika. Muzej naivne umetnosti "Ilijanum" nosi ime po slikaru - naivcu Iliji Bašičeviću Bosilju i predstavlja pravu riznicu kada je naivna umetnost u pitanju. Pažnju nam je privukao i Ruski dvor, zanimljive arhitekture i sadržaja. Posetili smo i jedinstveno lutkarsko pozoriše u Šidu, prisustvovali čuvenoj Kulenijadi, ali smo obišli i najlepšte lovište u Srbiji, čuveno Vorovo.

Budite sa nama i ovog petka, 02. oktobra od 21.15 na RTS1."