Dolari za region

Oko ekonomije: Otvaranje Američke razvojne banke.

U Srbiji ove nedelje otvara se regionalna kancelarija DFC  - američke razvojne banke koja preko kreditnih linija i donacija planira da podrži izgradnju regionalnih infrastrukturnih projekata i razvoj malih i srednjih preduzeća.

To je deo dogovora koji je postignut Vašingonskim sporazumom,a među  prvim projektima navodi se finansiranje izgradnje autoputa Mira od Niša do Prištine.

Dolaskom američkog fonda, koji ima godišnji budžet od 60 milijardi dolara, menja se investiciona klima Srbije. Američke kompanije u Srbiji investirale su četiri milijarde dolara i zapošljavaju 20.000 ljudi, dok ukupne investicije svih stranih kompanija koje su članice Američke privredne komore iznose 14 milijarde sa 100 hiljada radnih mesta.

Šta se suštinski menja u uslovima investiranja i  finaniranja, kakav politički značaj ima dolazak američke razvojne agencija,  kada prve ekonomske efekte  možemo da očekujemo, koliko je otvaranje regionalne kancelarije u Beogradu signal za sve druge  međunarodne investitore  i kreditore i da li mali privrednici sada mogu da računaju na povoljnije i jeftinije kredite -  to su pitanja kojima se bavi Oko ekonomije.

Gosti u emisiji su - predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović i regionalna direktorka Evropske investione banke Dubravka Negre.

Oko ekonomije vodi i uređuje Vesna Damjanić.

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]