Dodik u Zagrebu, Milo u opoziciji, Izrael na Balkanu

Otkud odjedanput u Hrvatskoj interesovanje za BIH i senzibilitet za Dodika, koliko sve to ima veze sa susretom Vučića i Trampa i zašto region roni suze za Milom Đukanovićem

Zanimljiv početak nove političke sezone na Zapadnom Balkanu. Prvo, 30. avgusta tektonski poremećaj desio se u Crnoj Gori; posle 30 godina izborni poraz doživeo je Milo Đukanović.

Samo nekoliko dana kasnije u Vašingtonu vrlo neobičan sporazum u Beloj kući; pismo o namerama sa Donaldom Trampom sklopili su i Aleksandar Vučić u ime Beograda i Avdulah Hoti u ime Prištine. Utisak je da se taj sporazum jednako tiče Izraela i Bliskog istoka koliko i našeg regiona. Da li se njime Izrael vraća na velika vrata u balkansku politiku, da li je poseta Milorada Dodika Zagrebu i sastanak sa premijerom Plenkovićem i predsednikom Milanovićem u direktnoj vezi sa sporazumom u Vašingtonu i da li može da se napravi veza između Kosova i Republike Srpske odnosno da li se Dodik nada nekom, sličnom Trampovom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu? Otkud u Hrvatskoj odjedanput senzibilitet za Milorada Dodika i situaciju u Bosni i Hercegovini? I koliko sve ovo zavisi od toga da li će Donald Tramp posle 20. januara sedeti u Beloj kući?

Gost Oka: Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu

U emisiji će na temu preseljenja srpske ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim govoriti i poznati izraelski novinar i predsednik Društva srpsko - jevrejskog prijateljstva Majkl Frojnd.

Autor emisije: Gorislav Papić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]