Planetarijum: Nastavak putovanja na dva točka - trasom Parenzane, kroz brda Istre

Nakon tršćanskog zaliva, odakle nam je tim "Planetarijuma" preneo atmosferu i čari aktivnog odmora krstareći na biciklu, autorka Lidija Piroški nastavlja putovanje na dva točka i u ovom izdanju ali - u avanturističkom maniru...

"Staza nekadašnje železničke pruge "Parenzana", sa svojih 120 kilometara pretvorena je u pravi raj za bicikliste ali i šetače. U njenoj prvoj etapi, prošli smo kroz najveće turističke destinacije italijanske i slovenačke obale. Na trasi Parenzane su takođe i živopisni gradovi, daleko od mora, u brdima Istre. Do njih se dolazi uskom istorijskom stazom bivše železničke pruge... Petnaestak tunela i nekoliko starih a velelepnih kamenih vijadukta, sada su u funkciji biciklističkog doživljaja, koji budi sva čula i premašuje najsmelija očekivanja." ističe autorka putopisnog TV serijala "Planetarijum".

Istorijskom rutom, ekipa Planetarijuma obišla je srednjevekovne gradove Grožnjan, Završje, Motovun, Višnjan...

 

Lidija Piroški: "Na ovom putu je i prva evropska gradska podzemna železnica, kao i neke od najznačajnih građevina našeg šireg regiona. Osim istorijskog značaja, ovaj deo Istre je poznat i po vrhunskoj kuhinji, najkvalitetnijem maslinovom ulju, tartufima i sjajnom vinu - nadaleko poznatoj "Malvaziji".

 

U novom, 10. izdanju emisije, pogledajte šta su još autorka i tim Planetarijuma otkrili, istražili ali i skuvali - u izuzetno inspirativnom okruženju.