Stefan Nemanja u Beogradu - 23 metra polemike

Dimenzije, izgled, simbolika, umetnički i neumetnički uticaji - šta je predmet polemike o spomeniku Stefanu Nemanji?

U godini kada se navršilo osam vekova otkako je srpska država postala kraljevina, Srbija je odlučila da podigne spomenik utemeljivaču države i ocu prvog kralja - velikom županu Stefanu Nemanji. Konkurs je završen godinu kasnije, odlučeno je da autor spomenika bude ruski umetnik Aleksandar Rukavišnjikov. U isto vreme, počele su i polemike u javnosti, koje su kulminirale proteklih nedelja, sa postavljanjem spomenika na Savskom trgu. Mnogo je pitanja, a javnost je počela da se svrstava na one kojima se spomenik dopada i na one koji ga takvog kakav je najavljen ne bi postavili na predviđeno mesto, pa ni uopšte.

Kako će izgledati spomenik i šta o njemu kažu kritičari, a šta oni koji su glasali za rad Aleksandra Rukavišnjikova?

Akademik Milorad Ekmečić obeležio je jedno razdoblje - u istoriografiji se zadržao tokom cele druge polovine 20. i početkom 21. veka. Preminuo je pre pet godina, a pisao je i istraživao sve vreme do te 2015, punih šest decenija. Decenije će, kažu, biti potrebne i da se njegovo delo razume, jer je bio jedan od retkih koji je lekcije učiteljice života učio pre drugih. Oni koji su istoriju učili iz Ekmečićevih knjiga, podsećaju nas na njegovo delo.

Sećamo se i legendarnog fudbalera Dragana Mancea, koji je na današnji dan pre 35 godina poginuo je u saobraćajnoj nesreći žureći na trening. Za "crno-bele" je odigrao 262 utakmice i postigao 145 golova. Bio je omiljeni igrač Partizanovog "juga" i napadač kome su se divili i protivnici.

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]