Konačno Bregzit: ne plači za mnom, Evropo

Večeras Velika Britanija i zvanično izlazi iz Evropske unije.

Jedna od najjačih slika koje su ove nedelje  obeležile Bregzit su  britanski poslanici koji uz kolege u Evropskom parlamentu pevaju pesmu  škotskog pesnika Roberta Bernsa, "Auld lang syne", u prevodu "Do  ponovnog susreta". Neki britanski poslanici su oproštajni govor u  Briselu završili u suzama poput poslanika Zelenih, drugi sa porukom da 

"Evropa ostavi upaljeno svetlo za Škotsku", dok je lider Bregzit partije  Najdžel Faraž rekao: "Gotovo je, odlazimo i nećemo se vraćati. Volimo  Evropu, ali mrzimo Evropsku Uniju".

Večeras u 11 sati, odnosno u ponoć po našem vremenu, Velika Britanija  izlazi iz Evropske Unije. Premijer Boris Džonson će pozdraviti kako kaže  ,"svitanje nove ere" posle 47 godina članstva.

O Bregzitu u emisiji Oko govore nekadašnji ambasador u Velikoj  Britaniji Dejan Popović i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu  Slobodan Marković. Iz Londona i Brisela javljaju se dopisnici RTS-a   Ivana Miloradović i Dušan Gajić. O Bregzitu govori i britanski glumac  Džon Čalis, popularni Bojsi iz serije „Mućke" koji ovih dana boravi u Beogradu.

Emisiju priprema i vodi Nataša Đulić Banović.
Urednik: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]