Australija, apokalipsa danas

Posledice katastrofalnih požara na australijskom kontinentu

Slike koje ovih dana dolaze iz Austrijalije su zastrašujuće. U najvećim požarima koji se pamte stradalo je čak 500 miliona životinja. Od ukupnog broja koala stradala je čak trećina, a neke retke vrste potpuno su nestale. Zašto je do svega ovoga došlo, da li će nakon požara započeti ozbiljan razgovor o klimatskim promenama i da li ćemo torbare ubuduće gledati samo u Zoološkim vrtovima.

Džastin Trido, premijer Kanade zemlje iz koje je najviše stradalih putnika optužio je Iran za pad ukrajinskog aviona. Bez obzira što kaže da je moguće da to nije bilo namerno Trido je rekao da se neće smiriti dok se ne sazna istina. Pritom i Njujork tajms je objavio snimak na kome se, prema navodima, vidi kako iranska raketa obara avion u blizini aerodroma u Teheranu. S druge strane Iran demantuje da ima bilo kakve veze s tim i poziva sve zainteresovane strane da se uključe u istragu o padu aviona.

Bilo je to pre 75 godina u mestu Gornji Budački na Kordunu. Grupa Srba u partizanskom pokretu osuđena je zbog zločina veleizdaje; petorica na smrt, ostali na gubitak građanskih prava. Zašto je za Srbe u Hrvatskoj ovo jedan od najvažnijih događaja i zašto se o njemu nije govorilo? O tome za Oko magazin govore autor knjige Kordunaški proces Čedomir Višnjić i saradnik Prosvjete iz Zagreba Petar Lađević.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]