Slobodni za rokenrol, dok. film

Slobodni za rokenrol: Vetar promene koji je oduvao Hladni rat

Dokumentarac američke produkcije, sa naratorom Kiferom Saterlendom, i mnoštvom sagovornika u koje spadaju i dva bivša predsednika dveju velesila, SAD i Sovjetskog saveza, Džimi Karter i Mihail Gorbačov, svedoči o istorijskoj ulozi koju je na svetskoj sceni, tokom Hladnog rata, odigrao rokenrol.

Postupno se, kroz decenije, odvija saga o sukobu dva sveta, tačnije dva viđenja sveta: onog sa američke i sovjetske strane. Nit koja je od početka spajala ta dva, tako polarizovana sveta, kao što ćemo videti, bio je rokenrol.

Emisija kulminira u trenutku dok grupa Skorpions izvodi legendarnu pesmu Vetar promene (Wind of Change) a na ekranu idu slike razvaljivanja Berlinskog zida od strane građana podeljenog grada. Videćemo istorijat te pesme, momenat nastanka čuvenog pasaža sa zviždanjem, i to kako ta pesma danas utiče na članove grupe koji su je stvorili.

Slobodni za rokenrol je emisija bogata podacima i ličnim ispovestima: muzičari - oni američki i oni sovjetski - govore o svom životu i priključenijima tokom decenija Hladnog rata: Stas Namin, Valerij Sajfudinov, Andrej Makarevič, Jurij Valov, Bili Džoel, bubnjar Skorpionsa Herman Rarebel... muzičari koji su zajedno promovisali, tokom decenija hladnoće, mogućnost zajedništva kroz rokenrol najveći su junaci ove ozbiljne emisije.

Redakcija za kulturu i umetnost
Urednik: Bojan Bosiljčić

broj komentara 0 pošalji komentar