Džek Keruak - Kralj bit generacije, dok. film

Džek Keruak: Neumornost putovanja u potrazi za umetničkom istinom

Dokumentarac Džek Keruak: Kralj bit generacije reditelja Džona Antonelija iz 1984, pravi je biser svog žanra. Mitski američki autor Džek Keruak (1922-1969), autor prekretničkog romana On the Road (Na putu), romana koji je postavio temelj bitničke subkulture sa koje će se u narednoj deceniji izdići Elvis Prisli i Bitlsi, predstavljen je u ovoj emisiji kroz spoj iskaza njegovih prijatelja i životno-umetničkih saputnika i sapatnika, kao i kroz dve sekvence u kojima vidimo, u starim emisijama crno-bele televizije, samog Keruaka: prvim takvim odlomkom emisija počinje. Onaj drugi nećete nikada zaboraviti.

Džek Keruak rođen je 1922. godine i u mladosti započinje taj neumorni životni put koji će ga dovesti do vrhunaca književnog izraza koji je sam stvorio. U osnovi reči "bit" (beat na engleskom) je - udarac. Bitnička generacija je bila ona za koju je njen rodonačelnik, junak ove emisije, Džek Keruak, osećao da je kao prebijena, doterana do zida.

Pokušavajući da se nekako odmakne od tog figurativnog zida, mladi Keruak krstari Amerikom, neumorno tražeći neko zrno umetničke i životne istine za koje je znao da negde u toj velikoj zemlji postoji. Ta potraga ovekovečena je u desetak romana od kojih je krunski dragulj roman Na putu, prvi put objavljen 1957. Put je život, glasi jedna rečenica te knjige. Valjalo je ići tim putem, reći ćete kad odgledate ovaj film.

O Keruaku govore Majkl Meklur, pesnik, Alen Ginzberg, pesnik, Vilijem Barouz, pesnik i pisac, Lorens Ferlingeti, pesnik...

Tokom filma, imaćete takođe retku priliku da čujete brojne odlomke iz svih tih romana, pročitane glasom samog Keruaka. Taj je čovek umeo da govori svoju prozu, nećete se oteti tom utisku. I kad na kraju emisije vidite samog Keruaka kako u nekoj televizijskoj emisiji, stidljiv kao što je celog života bio u stvarnom životu, drži primerak svog slavnog romana, i sa određenom gordošću u glasu i pored te skromnosti govori pasus kojim se Na putu završava... to će biti taj momenat koji nećete zaboraviti nikada više.

Redakcija za kulturu i umetnost
Urednik: Bojan Bosiljčić

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 04:29) - Jarilo [neregistrovani]

Džek Keruak - Kralj bit generacije, dok. film

Poštovani, rprizirajte ovaj film ili još bolje, postavite ga RTS Planeta, gde su dokumentarni filmovi da i mi koji nismo stigli da ga gledamo to možemo .
Unapred zahvalni...