Oko magazin: Crna Gora i crkva, borba za identitet, prvi deo

Kada su Mila Đukanovića 2000-ih pitali šta čekamo, zašto Crna Gora nije nezavisna, rekao je - čekamo sebe. Danas kaže da je došlo vreme da se ispravi teška istorijska nepravda koja je naneta Crnoj Gori na početku veka i da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve. Kada su ga pitali zašto baš sada, rekao je - svaka tema ima svoje vreme.

Jedina kanonski priznata pravoslavna crkva u Crnoj Gori je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve.

Nakon govora na kongresu DPS-a, u svom rodnom gradu Nikšiću, Milo Đukanović razbuktao je raspravu o brojnim pitanjima - ima li istorijske opravdanosti i na koji način će crnogorska crkva biti stvorena?

O svemu tome u Oku govore: vladika Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki(SPC), Miodrag Vuković, član DPS-a od osnivanja i predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, Budimir Aleksić, profesor Cetinjske bogoslovije i poslanik opozicione Nove srpske demokratije i istoričar Šerbo Rastoder.

Pogledajte i šta o ovoj raspravi misle građani dva, po svemu različita grada u Crnoj Gori, Berana i Cetinja.

Autor emisije: Stevan Kostić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Magazin Oko Magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]