Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je književni kritičar i kolumnista Teofil Pančić, ovogodišnji dobitnik nagrade Fondacije "Tanja Petrović", za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

U fokusu Kulturnog dnevnika - dokumentarci o filmskim ikonama na 47. Festu.

Gost Narodnog pozorišta u Beogradu, dramaturg Imanuel Šiper iz čuvene pozorišne trupe "Rimini protokol", na sceni Raša Plaović održao je performativno predavanje pod nazivom "Relacione dramaturgije i inscenirana postdemokratija u teatrologiji".

U Galeriji Kolarac otvorena je izložba Milice Rakić "Lepa sam kao revolucija", kojom ova umetnica nastavlja da istražuje značenje pojmova arhiviranja, kolektivnog sećanja i ličnog iskustva.

Dan finske kulture i Dan Kalevale, magičnog finskog nacionalnog epa, bili su povod za okupljanje u klubu Polet.

U rubrici Reč kritike govorimo o predstavi "Idealan muž", rađenoj po tekstu Oskara Vajlda, u režiji Predraga Štrpca, koja je premijerno izvedena povodom Dana Beogradskog dramskog pozorišta.

U bečkom MUMOKU je otvorena izložba koja tematizuje ornament i njegovo mesto u umetnosti. Postavka se odnosi na američku scenu "Nove dekorativnosti" sedamdesetih i osamdesetih godina, ali u širem kontekstu, i na evropsko shvatanje, u pojedinim periodima, ornamenta kao inferiornog oblika umetničkog izraza.

Urednik Vojka Pajkić Đorđević
Realizator Maja Mandić
Montažer Branislav Popović

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]