Trinaest dana

Politički triler o najnapetijem trenutku hladnog rata - trinaestodnevnoj kubanskoj raketnoj krizi 1962. godine. (Thirteen Days, 2000)

13. oktobar 1962. godine američki špijunski avioni snimili su šokantne fotografije nad Kubom. Na njima se jasno videlo da su Sovjeti razmestili svoje interkontinentalne nuklearne rakete gotovo uz samu američku obalu.

Projektili mogu stići do SAD-a za samo nekoliko minuta i ubiti 80 miliona ljudi. Predsednik Džon Kenedii njegovi savetnici - njegov brat i tadašnji ministar pravosuđa Robert Kenedi kao i poseban savetnik u Beloj kući, Kenet O'Donel, na kog se Predsednik najviše oslanja, pokušavaju da izvrše pritisak na Moskvu da povuče svoje rakete kako bi se izbegao nuklearni rat.

I dok Kenedi i njegov tim traže miran način rešavanja krize, vojni predstavnici problem žele da reše invazijom na Kubu. Do 28. oktobra sledi 13 napetih dana - u istoriji poznatih kao razdoblje na rubu nuklearnog rata. Predsednik mora da pređe preko političkog minskog polja i izbegne treći svetski rat...

Uloge: Kevin Kostner, Brus Grinvud, Stiven Kulp, Dilan Bejker...

Režija: Rodžer Donaldson

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. feb 2019, 21:11) - anonymous [neregistrovani]

Film...

...prikazuje dogadjaje vezane za Kubansku krizu iz americkog ugla.
Licno ne sporim ulogu Kenedija i njegovog brata u razresenju krize,ali sam misljenja
da je rukovodstvo tadasnjeg SSSR-a, svojim potezima doprinelo da je sve proslo
bez vecih posledica,sto ce svako ko pazljivo gleda,na kraju i videti!