Oko magazin: Granice Srbije, Republike Srpske i Crne Gore

Zašto su Srbi iz Crne Gore predložili otvaranje granica između tri države, šta to znači i ko, na kraju o tome odlučuje

Na badnji dan predsednik Srbije Aleksandar Vučić okupio je predstavnike Srba iz regiona. Tom prilikom lideri Demokratskog fronta iz Crne Gore Andrija Mandić i Milan Knežević izneli su ideju da se otvore granice između Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Slične predloge mogli smo da čujemo i juče u Banjaluci na obeležavanju 27. rođendana Republike Srpske. Šta znače otvorene granice, od koga to zavisi i koliko je sve to realno?

Godinu 2018. pamtićemo, između ostalog i po početku trgovinskog rata Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Šta nas čeka u 2019? Da li je i najnovija poruka predsednika Sija da Kini niko neće govoriti šta da radi usmerena pre svega Donaldu Trampu? Kakva je tu uloga Kim Džong Una, zašto je uhapšena direktorka Huavejia i kakav će da bude svet kada njime jednoga dana zavlada Kina. O svemu tome za Oko magazin govori jedan od najboljih poznavalaca Dalekog istoka u ovom delu sveta: Zorana Baković.

Na 70. godišnjicu smrti u Oko magazin pogledajte priču o Momčilu Tapavici. Rođen u Nadalju, u Bačkoj 1872, Tapavica je bio osvajač medalje na prvim modernim olimpijskim igrama 1896. u Atini, arhitekta koji je projektovao neke od najbitnijih zgrada u Novom Sadu ali i u Crnoj Gori gde se sklonio posle niza političkih ali i fizičkih sukoba.

Urednik emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar