Kulturni dnevnik - specijal književnost

Gost specijalnog izdanja Kulturnog dnevnika posvećenog književnosti u protekloj godini je Vladimir Pištalo, pisac i profesor na Univerzitetu u Masačusetsu.

Književna Nova godina počinje dodelom najznačajnijeg književnog priznanja kod nas - NIN-ove nagrade. U najužem izboru je šest romana, a u ponedeljak, 14. januara, tačno u podne, biće saopšteno ime dobitnika ovog prestižnog priznanja.

Pored romana, naši književnici pisali su i poeziju, priče, eseje, putopise. Književnu sezonu obeležile su i nove knjige priznatih autora i akademika, koji su ugled i slavu potvrdili NIN-ovom, ali i nizom drugih nagrada.

Naši izdavači išli su u korak sa svetom. Prevedena su nova izdanja pisaca čija dela rado čitamo, a neki od njih bili su i gosti Beograda.

U godini za nama u svetu je najviše pažnje izazvala odluka da se ne dodeli Nobelova nagrada za književnost. Ipak, neka druga vredna priznanja su dodeljena, a nove knjige poznatih pisaca čitale su se širom sveta.

Kako izgleda godina za nama viđena očima književnih kritičara? O tome šta nam je doneo 63. Sajam knjiga u Beogradu, da li je kvantitet književnih dela pratio i kvalitet, koje su knjige obeležile proteklu godinu, govori pisac i profesor Mihajlo Pantić.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop-kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednica: Marija Miljević Rajšić
Montaža: Anika Tesla
Realizator: Maja Mandić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]