Oko: Šekularac - Beli Pele, Mesi pre Mesija

O prvoj velikoj sportskoj zvezdi druge Jugoslavije, o tome kako je Miloš Crnjanski po povratku iz Londona pobegao od kolega pisaca u Skadarliju da upozna Dragoslava Šekularca.

Za majstorom i gora plače, kaže narodna izreka. A on je bio najveći majstor fudbalske igre koji se rodio na Balkanu. Da, imala je Srbija Mesija mnogo pre Mesija ili je zbog mnogo čega na terenu i van njega bolje poređenje sa Maradonom? A španska Marka uz vest o smrti napisala je da je Dragoslav Šekularac bio Beli Pele.

O prvoj velikoj sportskoj zvezdi druge Jugoslavije, o tome kako je postao najveći, razmerama njegove popularnosti i tome zašto su ga toliko voleli; ali i tome kako je jedan Miloš Crnjanski po povratku iz Londona pobegao od kolega pisaca u Skadarliju da upozna Dragoslava Šekularca.

Gosti emisije:

Dušan Maravić, nekadašnji fudbaski reprezentativac, saigrač i prijatelj Dragoslava Šekularca

Zoran Slavnić, nekadašnji košarkaški reprezentativac i prijatelj Dragoslava Šekularca

Vule Žurić, pisac koji je za radio adaptirao romane Miloša Crnjanskog a fenomenologiju iracionalnog objašnjava pišući o Crvenoj zvezdi

 

Autor emisije: Gorislav Papić

broj komentara 0 pošalji komentar
Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Vesna Damjanić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]