Ovo je Srbija

Kako se u srpskim domaćinstvima obeležava najveći hrišćanski praznik Božić. Stanovnici naselja Margita u Pančevu čuvaju jedan stari običaju i svakog Božića na okićenim konjima obilaze svoje komšije, pevajući im božićne pesme. Kako se priprema vlaško jelo koje se jede na Božić na slami.

U većini gradova organizovano je tradicionalno lomljenje česnice. Manifestacija „U susret Božiću”, prvi put je održava u Užicu, ima i humanitarni karakter a sav prihod od prodaje tradicionalnih proizvoda na Gradskom trgu namenjen je za rekonstrukciju i opremanje kuće za šestočlanu porodicu Jevtić.

Kakva je posećenost Vrnjačke Banje za Božić.

U Srbiji na gazdinstvima farmera nalazi se oko dve hiljade raspolodnih umatičenih tovnih grla. Najveća farma je u Ečki odalkle su potekli i priplodni bikovi za farme u Čačku, Šajkašu, Mološevu, a izvoze i u BiH i Crnu Goru.

Procenjuje se da je nekoliko hiljada  mladih nastavilo školovanje u inostranstvu, uglavnom na univerzitetima u Evropi, a manje u SAD. Odlaze posle završetka studija, pogotovo ako ne nađu ovde posao. Istraživači u Petnici traže rešenje kako da zadrže mlade u svojoj zemlji.

Priče iz Srbije dostupne su na digitalnoj platformi RTS Planeta 

Pratite nas na Jutjub kanalu Fejsbuku

Urednici emisije: Vesna Manojlović i Dane Ilić

Voditeljka: Zorana Koršoš Nikolić

Odgovorna urednica Redakcije Dopisništva: Gordana Jakovljević

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Ovo je Srbija Ovo je Srbija

Autor:
RTS

Sveobuhvatna slika svakodnevice u Srbiji, iz gradova i najudaljenijih mesta, o budućnosti kojoj stremimo i prošlosti koja nas uči, kroz reportaže i direktna uključenja sa terena. [ detaljnije ]