Kulturni dnevnik

Povodom održavanja Festivala novog filma i videa "Alternative", na kome će biti prikazano više od 70 ostvarenja iz tridesetak zemalja, gost je Greg De Kjur, selektor regionalnog programa "Jug - jugoistok".

U Muzeju Jugoslavije otvoren je višenamenski ulazni prostor, K25, površine 200 kvadratnih metara, gde će posetioci dobijati prve informacije o muzejskom kompleksu. Autor projekta, koji se potpuno uklopio u ostale objekte i park skulptura, jeste profesor Mihailo Timotijević.

Nova knjiga, "Ideja Napulja", Maria Liguorija, italijanskog pisca i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, predstavljena je u Biblioteci grada.

Predavači predmeta Anatomsko crtanje, Plastična anatomija i Anatomija za umetnike na akademijama i fakultetima umetnosti balkanskih zemalja, zajedno izlažu u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić".

U Kruševačkom pozorištu premijerno je izvedena predstava "I svaki put kao da je prvi", u režiji Jovane Tomić. Priča se temelji na delima Borislava Stankovića i bavi se položajem žene u društvu.

U Muzeju pozorišne umetnosti predstavljen je završni, peti tom "Istorije srpskog pozorišta" Borivoja Stojkovića.

U Italijanskom institutu, pod sloganom "Koreni", počeo je Festival minimalističke muzike na kome će biti prikazani sami počeci ovog pravca u SAD-u i Srbiji.

Na šestom Srpskom filmskom festivalu u Čikagu prikazani su naši filmovi, a publika se družila i sa uglednim gostima, rediteljem Slobodanom Šijanom, glumcem Tihomirem Arsićem i drugima.

Poznati arheolog, učesnik u otkrivanju egipatskih piramida, dr Zaki Havas, prvi put je u Beogradu održao predavanje o svom radu i novim istraživanjima grobnica u Sahari.

Svake večeri od ponedeljka do petka na Prvom programu posle Dnevnika u 23 emituje se Kulturni dnevnik. Reprizira se sutradan na Prvom programu u 12.30. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija. Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik: Biljana Bralušić Jovanović
Realizator: Sanja Redžić

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]