Сећање на Властимира Трајковића

Као истакнути композитор, цењени педагог, дугогодишњи шеф Катедре за композицију Факултета музичке уметности у Београду и члан Српске академије наука и уметности, Властимир Трајковић је оставио дубок траг у историји српске музике.

Још за време студија, које је похађао код чувеног Василија Мокрањца, показао је велико интересовање и ерудитско познавање различитих уметничких области, историје, књижевности, грчке митологије.

Био је један од првих српских постмодерниста и већ током студија остварио је значајна дела која су, између осталих, обележила његов целокупан стваралачки опус „Tempora retenta" (1971), „Дуо за клавир и оркестар" (1973), „Звона", музика за клавир (1974). Бавио се и музиколошким радом, средио је заоставштину свог деде, композитора и музиколога Милоја Милојевића.

Изненада је преминуо у Београду, 4. jануара 2017. године. У емисији „Tempora retenta - Сећање на Властимира Трајковића" о композитору, педагогу, колеги, драгом пријатељу говоре: Неда Беблер, Ивана Стефановић, Ивана Тришић, Драгољуб Илић, Милош Трајковић, Зорица Премате, Александар Седлар, Станко Симић, Драган Латинчић, Владимир Глигорић, Наталија Младеновић.

Уредник емисије: Тамара Петковић

реприза 04. новембар у 05:30, 11:30 и 17:30