Наука 50: Робот

Први закон роботике забрањује да робот науди човеку. Хоће ли бити испоштован? Шта ће се десити када се појаве киборзи - пола људи, а пола машине? Колико садашњи роботи верно подражавају људско биће? Које способности недостају роботима?

У тиму европских научника који су направили прву бионичку руку намењену рехабилитацији особа са неуролошким оштећењима, један од кључних људи је проф. др Станиша Распоповић. Највећи успех револуционарног научног изума који је задивио свет је што су успели да стимулишу нерве и учинили да пацијент са ампутираном вештачку руку може да помера и притом осећа додир.
Тренутно ради као истраживач и предавач на Швајцарском институту за технологију у Лозани и Биороботичком институту у Пизи. Истражује области неурорехабилитације, неуропротезе и роботику. У анале историје ући ће као један од људи који је померио границе науке и свет око нас учинио бољим за оне којима је најпотребније. У овој емисији "Науке 50" аутору серије Станку Стојиљковићу појашњава све недоумице које се тичу робота.